Liesklachten zijn een verhaal apart. Daarom geef ik eerst een uitgebreidere toelichting. Uitgesloten moet worden dat de oorzaak ligt bij een liesbreuk. Aanwezige heupslijtage beperkt een positief resultaat. Wat zeldzamere achtergronden kunnen eveneens liesklachten veroorzaken. De intensiteit van liesklachten is heel variabel. Opvallend symptoom bij liesklachten is een lokale, matige tot soms hevige pijn in de lies bij elke stap, zelfs zodanig dat lopen maar beperkt mogelijk is. Plaatselijke drukpijnlijkheid van de pees van een grote dijbeenspier aan de binnenzijde van het dijbeen en pijn, optredend bij weerstand tegen een binnenwaarts gegeven druk van het been zijn aanduidingen van een peesirritatie in de lies. Vooral de in de video getoonde test geeft bij acute klachten, maar ook wel bij langer aanwezige, een vermoeden van het bestaan van een liesblessure. Als is vastgesteld dat de oorsprong van de symptomen rond vermelde pees aan de binnenzijde van de lies ligt kan het hierna beschrevene toegepast worden. Plaatselijke behandeling van de pees in de lies is niet nodig. De klachten zijn het gevolg van een stoornis in functioneren van een of meerdere gewrichten in de bewegingsketen rond de lies, veroorzaakt door onder andere een verhoogde spierspanning in spieren die gelegen zijn rondom deze keten. De video beschrijft een aanpak van deze bewegingsketen, een beoordelen van het functioneren van een serie gewrichten en spieren, variërend van rug, heup, wervelkolom, bekkengewrichten en knieën, die invloed kunnen hebben op liesklachten. Acute klachten bij sporters hebben een andere achtergrond dan dezelfde symptomatiek bij niet-sporters. Een val op het achterwerk of een onhandig uitgevoerde beweging, het over zijn grenzen gaan in belastbaarheid rond de lies kunnen onder andere liesklachten veroorzaken. Een uit balans zijn van spieren rond de gewrichtsketen is waarschijnlijk de oorzaak van geleidelijk onstane klachten in die regio. Deze balansverstoring vindt zijn oorsprong in plaatselijke overbelasting van spieren rond het dijbeen en lage rug als gevolg van belastende zit-en werkhouding vanwege slecht meubilair. Een habituele overbelasting van dijbeenspieren door gewoontehouding in het dagelijks leven waarbij meerdere spiergropen rond heup en lage rug zeer frekwent aangespannen worden gehouden. De klachten komen op alle leeftijden voor, variërend van tante Marie van 71 tot en met 11 jarige voetballertjes.
Met de door mij voorgestelde oefenserie zijn in de praktijk gunstige resultaten bereikt. Regelmatig was echter een aanvulling met enkele zittingen manuele therapie noodzakelijk. Toch is het zeer de moeite waard om allereerst te proberen met de oefenserie aan de gang te gaan. In het professionele deel, Theorie en Praktijk, is dieper ingegaan op een mechanische visie over het ontstaan van liesklachten en een behandeling ervan.
Deze oefening is als eerste toe te passen teneinde ongemakken in de lies bij opstaan uit een stoel , lopen, op de fiets stappen, lang staan, joggen,enzovoort, zich uitend in een strak en soms pijnlijk gevoel aan de voorzijde/binnenzijde van een heup (liesregio). De richting van de tegendruk kan gevarieerd worden. Binnen-of buitenwaarts, of neerwaarts gerichte tegendruk kunnen uitgetest worden op effectiviteit door het terugkeren naar de testbeweging. In de praktijk is de getoonde versie het meest zinvol gebleken.
MASTERCLASS 1: Als bij de provocatietest, het met gebogen been zijwaarts brengen, een drukkend of pijnlijk gevoel optreedt in de bil aan die zijde, dan kan het volgende geprobeerd worden: Voer weer de test uit en trek tegelijkertijd het lendegebied hol. Het is heel goed mogelijk dat dan de gevoeligheid in de bil niet meer aanwezig is. De aan te raden oefening is een herhaling van deze manoeuvre en de oefeningen die verderop aangeraden worden bij "nuttige oefeningen". Ook de twee strekkingsoefening getoond in de video's zijn zinvol.
Als de vorige oefening niet afdoende effect heeft kan de hier getoonde nog uitkomst brengen. Een druk in de richting van de grond op het bovenste deel van het bekken en de vuist van de rechter hand ter plaatse van de zitbeenknobbel plaatsen. De handgreep bewerkstelligt een achterover kantelende kracht op dit heupbeen en corrigeert het bekkengewricht aan die zijde.
Indien dit niet tot resultaat leidt zal professionele hulp tot resultaat kunnen leiden.
Bewegingsketen: de lage rug en de knieën zijn de direct betrokken gewrichten in de bewegingsketen van heup- en bekkengewrichten. Daarom is het nuttig om de bij zelfbehandeling van lage rugklachten getoonde oefeningen mede uit te voeren, met name die betreffende het zijwaarts buigen naar links van het bovenlichaam bij het daarbij getoonde voorbeeld.
De getoonde oefening bij Zelfbehandeling van liesklachten kan ook goed gebruikt worden als warming up voor het gaan joggen of het maken van korte en lange wandelingen. Het resultaat van de oefening vertaalt zich in een op optimale lengte brengen van de spieren aan de voor- en binnenzijde van het heupgewricht, waardoor de paslengte automatisch wordt vergroot en een voelbaar vrijer achterwaarts bewegen van het been in het heupgewricht optreedt. Minder spierpijn rond met name de bilspieren kan een bijkomend positief effect zijn.
De rotatie-oefening voor de rug die getoond is bij "Zelfbehandeling Rugklachten" is ook aan te raden, alsmede de oefeningen voor de rug in zijwaartse richting.
Een geheel concept van nuttige oefeningen in het kader van joggen en wandelen waarbij andere betrokken spiergroepen belicht zullen worden zal mogelijk in een coronavrije toekomst getoond kunnen worden.
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
Meest recente reacties
Ik heb erg last van m'n knie en doe de dingen precies die ik niet moet doen. Ik ga met deze oefeningen aan de slag👍🏻
14.02 | 10:18
Hi Fons graag zou ik iets meer willen zien over het omgaan met een versleten knie
10.09 | 18:02
Telefoon ligt op de Valreep
27.05 | 08:38
Hi Renate, alle video's die ik tot dusver gemaakt heb staan op deze website/facebook/you tube.Postcorona volgen er waarschijnlijk meer.
"Er is geen video geplaatst" laat zich helaas niet verwijderen.
Deel deze pagina
Regelmatig worden spectaculaire resultaten op korte termijn bereikt. Vooruitlopend op het door mij voorgestelde oefentraject stel ik wel het volgende. Mijns inziens is het niet zinvol om spierkrachttraining als basis te gebruiken, noch het plaatselijk bewerken van de geïrriteerde pees in de lies. Mijn uitgangspunt is het in harmonie brengen van de spanning in omringende spiergroepen van heup en bekken d.m.v. eenvoudige oefeningen en het optimaliseren van eventueel verstoorde statiek. Vijf à zes oefeningen zullen worden geïntroduceerd en/of aanbevolen. De getoonde aanpak is niet uitputtend, maar geeft zeker een positieve aanzet.
15.05 | 23:11